Skip to main content
Датум:
Инфо / Посебни програми

Свечаност, „Ladies First – Награда Добрила“ , посвећена  Добрили Васиљевић Смиљанић

одржана је на Дан жена 8. марта 2024. године  у Етнографском музеју у Београду.  

Добрила Смиљанић је од 60 –их година 20. века до данас  дала неизмеран допринос економском оснаживању жена у сеоским подручјима  Златибора развојем домаће радиности, ручно плетених џемпера  чиме је установила један од најбоље организованих примера женског предузетништва и створила модни бренд који је и данас препознатљив. Изузетни доприноси Добриле Смиљанић огледају се у развоју читавог села Сирогојна, иницијативи за изградњу Музеја на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно, оснаживању жена у остваривању принципа родне равноправности и очувању културног наслеђа. У њену част, а кроз подршку Министарства културе Србије, је као веома значајно издање Музеја „Старо село Сирогојно“ 2019. године објавњена монографија ,Добрила“, аутора Зорана Јеремића о лику и делу ове изузетне жене.
На свечаности су говорили:  кроз поздравну реч директор Етнографског музеја у Београду Марко Крстић;  о лику и делу директорка Музеја на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно, Светлана Ћалдовић-Шијаковић; амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре (Emanuele Žiofre) и Потпредседница Владе, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић који су истакли целокупни допринос Добриле Смиљанић и новоосноване награде под њеним именом. 
Уз несебично залагање госпође Гоге Грубјешић, која је препознала потенцијал ове женске вештине и иницирала идеју о преводу књиге на енглески језик и успостављању награде ,,Добрила“, на свечаности је промовисана монографија ,,Добрила“, на енглеском језику чије издање је подржала Делегација Европске уније у Србији  која је и установила Награду ,,Добрила“.  Заслужено признање Добрили Смиљанић је уручено њеним потомцима.