Skip to main content
Датум:
, -
Инфо / Посебни програми

 

МУЗЕЈ НА ОТВОРЕНОМ “СТАРО СЕЛО” СИРОГОЈНО И ГРАДСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР УЖИЦЕ 
Вас позивају на
 Манифестацију под називом “Плетиљама у част”, 
која је део програма УЖИЦЕ - НАЦИОНАЛНА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ 2024.

Манифестацију ,, Плетиљама у част“  отворићемо промоцијом књиге “Добрила” аутора Зорана Јеремића, на енглеском језику, која је издата уз подршку Делегације Европске уније у Србији. У њену част, а кроз подршку Министарства културе Србије, је као веома значајно издање Музеја „Старо село Сирогојно“ 2019. године објавњена монографија ,Добрила“, аутора Зорана Јеремића о лику и делу ове изузетне жене. 
Издање на енглеском језику има за циљ да се ова дирљива прича пренесе изван граница Србије, јер Добрила Васиљевић – Смиљанић је од 60 –их година 20. века до данас  дала неизмеран допринос економском оснаживању жена у сеоским подручјима  Златибора развојем домаће радиности, ручно плетених џемпера  чиме је установила један од најбоље организованих примера женског предузетништва и створила модни бренд који је и данас препознатљив. Њени изузетни доприноси огледају се у развоју читавог села Сирогојна, иницијативи за изградњу Музеја на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно, оснаживању жена у остваривању принципа родне равноправности и очувању културног наслеђа. 
Уз ексклузивни мини концерт ,Прело - Коло Пријатељства“,  на којем ће наступити солисти Националног ансамбла игара и песама “Коло” и познати српски уметници, дочараћемо амбијент у коме се  уз песму рађала инспирација за вредно наслеђе које су створиле и очувале плетиље овог краја. 

Датум: 10.јун 2024.
Време: 18 часова
Место: Музеј на отвореном “Старо село” Сирогојно

Аутор пројекта “Плетиљама у част” Гордана Гога Грубјешић и удружење “ Коло Пријатељства”