Skip to main content
Датум:
-
Стари занати / Посебни програми / Програми за децу

Радионице Злакуско лончарство

Едукатор: Милојко Никитовић, лончар, Злакуса
Организатор: Снежана Томић, етнолог, музејски саветник

Датум: 3 – 5 август  2023. године

Трајање радионице:  од 11 до 14 часова

Број учесника: 60

Учесници: Радионица је организована за посетиоце Музеја. Учествовао је знатан број посетилаца Музеја различитих узраста, почев од старијих преко младих и до оних најмлађих који су уз помоћ својих родитеља приступили изради једноставнијих облика и мањи број странаца. У овогодишнјој радионици посебно се истакла група деце извиђача из Подгорице. 
Циљ радионице је: презентација злакуског лончарског заната, занатских умећа и вештина посетиоцима Музеја. У оквиру радионица омогућено  је активно учешће посетиоца Музеја у учењу израде предмета традиционалним поступком на ручном колу коришћењем глине као аутохтоног материјала за израду злакуског посуђа. У току  радионице посетиоци су добили сазнања о основним карактеристикама овог заната и његовом значају за заједницу у којој је опстао до данас захваљујући великом броју занатлија који се њиме баве, од лончара Милојка Никитовића, из села Злакуса и Снежане Томић, етнолога, музејског саветника, организатора радионице. Кроз реализоване радионице посетиоцима и учесницима представљено је нематеријално куктурно наслеђе уписано на Репрезентативну Унекову листу.
Технике израде: Традиционалан поступак израде посуда од глине на ручном колу техником зидања и обликовање посуда помоћу бочила.